Gaupefall 2010

Gaupefall 2010
Støverne på ferde igjen....

mandag 15. februar 2010

Hanngaupe på 16,2 kg felt av GVR


Lørdan den 13. februar skulle bli en merkedag for et av medlemmene i GVR, det ble felt en hanngaupe i los for støverne i svenningdal. Før hundene ble sluppet mente jaktlederen at sjangsen var stor for å lykkes i dag siden ringen var forholdsvis liten og kanskje de fersketste sporene GVR har hatt siden 1. februar.
Foranledningen til denne hanngaupa er at den hadde vært på ferde om natten i hjorteinnhegningen til en oppdretter i Svenningdal og drept en voksen hjort og en kalv, sporene var rimelig enkle å følge over elven til åsen vest for hortefarmen hvor gaupa lå.

Hundene holdt losen i ca 1 time før de fikk første problem, gaupa ble sett av en postjeger i det den kastet seg nedover lia mot veien og jerbanen, langt hold og tett skog gjorde det slik at gaupa fikk leve en stund til.
Noen skiløpere med hund som var på "søndagstur" skremte nok gaupa opp i bratta igjen for hvis den har fortsatt i den retningen den tok ville den dukket opp på elvisen ved første stund der hovedtyngden av postjegerne satt.
Etter noen minutter kom hundene frem til der gaupa hadde snudd, her fikk hundene tap på grunn av denne "usvingen" som gaupa gjorde, skispor/hundespor og vei samt jerbane gjorde det slik at hundene ikke fant utsporet med en gang. I det hundene driver og utreder sporene høres det skudd i det fjerne, selv om hundene ikke er på fot med gaupa flykter den fremdeles og den gikk på sin overmann nede på elvisen 700-800 meter lengre nord, og 147 m (målt med avstandsmåler) unna postskytteren for å være nøyaktig. Gaupa kom i rask gange og måtte bite i det sure eple ved første smell, 2 skudd til ble avfyrt for å sikre at den ikke skulle være noe tvil om hvilke jaktmarker den har blitt sendt til.

Så enkel kan gaupejakte være, rett frem som tradisjonell elgjakt der drevet gjøres for så at det smeller i andre enden. Dette var en viktig felling siden vi stort sett bare har hatt motbør i form av vind og snøfall til alle døgnets tider under årets gaupejakt. Lørdag var vi heldig og ikke fikk vind eller snø;-)

Her kan dere lese Helgelands Arbeiderblads versjon: http://www.helgeland-arbeiderblad.no/nyheter/article4861042.ece

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar